Työnohjaus on koulutetun työnohjaajan säännöllisesti vetämä valmennuksellinen keskustelu työntekijöille, tiimeille, työyhteisöille ja esimiehille. Se on työhyvinvointiin, vuorovaikutukseen ja työn sujuvuuteen satsaavan organisaation tapa pitää huolta henkilöstöstään.
Työnohjaus mielletään usein haastavien asiakastilanteiden aiheuttaman tunnekuorman purkamiseksi tai työn ongelmien ja työntekijöiden riitojen ratkomiseksi. Työnohjauksen tavoitteena onkin usein työmotivaation lisääminen, työilmapiirin parantaminen ja konfliktitilanteiden selvittely. Vuorovaikutuksen lisäksi työnohjauksessa kuitenkin keskitytään lähes aina myös itse työn ja sen rakenteiden kehittämiseen esimerkiksi kirkastamalla työnkuvia ja perustehtävää.
Työnohjauksen tärkein työkalu on keskustelu. Varsinkin, jos työnohjaukselle ei ole määritelty selkeitä tavoitteita eivätkä esihenkilöt osallistu ohjaukseen, pelkkä keskustelu saattaa olla riittämätön tapa tarttua esiin nousseisiin muutostarpeisiin. Palveluissamme yhdistämmekin työnohjaukseen palvelumuotoilua, mikä takaa, että työn kehittämisellä on systemaattinen prosessi ja tehokkaat menetelmät.
Työnohjaus on säännöllistä valmennusta ja vaatii kykyä oman toiminnan arvioimiseen sekä halua ja sitoutumista pitkäjänteiseen työskentelyyn. Yhdessä sovittujen tavoitteiden toteutumisen tarkastelu haastaa jokaista osallistujaa ottamaan vastuuta ja keskittymään enemmän omaan kuin muiden tekemiseen.
Näkemyksemme on, että työnohjaus on tehokkaimmillaan, kun se liitetään kiinteäksi osaksi organisaation muuta kehittämistyötä. Näin pystymme varmistamaan, että kehittäminen perustuu todellisiin, arjen työstä nouseviin muutostarpeisiin ja että kehittämisen lopputulokset toteutuvat myös käytännössä. Valmentavana kehittämiskumppaninasi huolehdimme, etteivät suunnitelmat ja yhdessä sovitut asiat pääse unohtumaan ja muutos todella tapahtuu.
Mihin työnohjausta voi käyttää organisaatiosi kehittämisessä?
Mitä hyötyä työnohjauksesta on organisaatiosi kehittämisessä?
- Työyhteisö oppii kommunikoimaan avoimesti ja tehokkaasti – asioista sopiminen helpottuu ja ristiriitatilanteita syntyy vähemmän
- Fokus suuntautuu enemmän omaan kuin muiden tekemiseen: jokainen oppii kantamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen tavoitteellisuudesta
- Roolit ja työnjako selkeytyvät ja sovituista aikatauluista ja asioista pidetään kiinni
- Hallinnan tunne ja kokemus työn mielekkyydestä vahvistuvat; motivaatio ja työtyytyväisyys paranevat
- Strategisten kysymysten pohtiminen tuodaan osaksi työn arkea
- Henkilöstö sitoutuu ja motivoituu toimimaan itseohjautuvasti kohti yhteisiä päämääriä
- Yhdessä suunniteltujen muutosten toteuttaminen nopeutuu ja muutokset juurtuvat osaksi olemassa olevaa työkulttuuria
- Kehittämiseen käytetyt resurssit eivät valu hukkaan
Kysy työnohjaajalta!
Etsitkö kokenutta työnohjaajaa tai oletko kiinnostunut kuulemaan lisää siitä, mitä työnohjaus käytännössä on? Tai haluaisitko tietää, miten autaisimme juuri sinun organisaatiotasi viemään muutokset onnistuneesti maaliin? Kysy rohkeasti, valmentajamme Saana Nybom vastaa.
Varaa ilmainen sparrailuaika